Increase font-size  Restore font-size  Decrease font-size  Print


 

Lezingen, Workshops, Evenementen 2016 / 2017

- Workshops en lezingen zijn GRATIS voor Cmb-cursisten!
- Cmb-leden krijgen korting
- Niet-Cmb-Cursisten zijn zeker welkom

We vragen vanaf dit jaar wel om een WAARBORG te betalen bij inschrijving voor de workshops 
(zie onderaan).

Inschrijven:
via   info@cmbpuurs.be
telefonisch: 03 889 49 33
of aan de balie van het Cmb  

Demonstratie hout verzagen voor gitaren o.l.v. Walter Verreydt en Karel Dedain  (WAARBORG 10€)
Tijdens deze demonstratieve workshop wordt getoond hoe van ruwe planken geschikt hout, sets rug en zijkanten voor gitaar kunnen worden verzaagd. Zowel het uitsmetten als het correct gebruik van lintzaag, paneelzaag en schaafbank zijn hierbij enkele van de aandachtspunten.
Datum: woensdag 16 november 2016 van  9 tot 12.30u. 
Max. aantal deelnemers: 8 
Deelname: leden € 7,5, niet-leden € 10 /  Activiteit nr. 1617/01 
                                  
Politoeren o.l.v. Karel Dedain  (WAARBORG 10€)
Om de edele kunst van het politoeren onder de knie te krijgen, zijn heel wat uren oefening nodig. Deze workshop is dan ook vooral praktijkgericht. Na een korte uiteenzetting over de techniek en de gebruikte grondstoffen, wordt meteen overgegaan tot de praktijk. In verschillende sessies worden de opeenvolgende stappen als gronderen, poriën vullen, politoeren en afklaren gedemonstreerd, waarna de deelnemers zelf aan de slag kunnen.
Datum: dinsdagen 6, 13 en 20 december 2016 van 10 tot 11.30 u. 
Max. aantal deelnemers: 15
Deelname: leden € 20, niet-leden € 30 / Activiteit nr. 1617/02

Bezoek MuziekInstrumentenMuseum Brussel o.l.v. Guy Buyse
Het MuziekInstrumentenMuseum van Brussel, gehuisvest in het prachtige Old England-gebouw, heeft heel wat fraais te bieden. Bij dit bezoek wordt ons de kans gegeven om ‘achter de schermen’ te kijken in zowel de collecties die niet tentoon staan, als in de ateliers waar de instrumenten worden gerestaureerd en onderhouden. Niet te missen dus..
Guy Buyse, leraar vioolbouw en zelf ooit werkzaam in het museum, is hiervoor de geknipte gastheer.
Datum: donderdag 19 januari 2017 , afspraak om 13u aan het MIM.
Deelname: GRATIS / Activiteit nr. 1617/03

Bezoek houthandel Aigrisse La Louvière o.l.v. Guy Buysse
Houthandel Aigrisse uit La Louvière is reeds lang een gevestigde waarde in de Belgische ‘klankhoutwereld’. Vooral vurenhout en esdoorn zijn hier de specialiteiten. Dit bezoek geeft een betere inkijk in waar ons hout nu eigenlijk vandaan komt. Er is uiteraard de mogelijkheid om tijdens dit bezoek ook houtaankopen te doen.
Datum: zaterdag 4 februari 2017 , afspraak om 13u bij Aigrisse.
Deelname: GRATIS / Activiteit nr. 1617/04

Strijkstokken beharen o.l.v. Guy Buysse  (WAARBORG 10€)
Strijkstokken beharen lijkt eenvoudig, tot je er zelf aan begint. Het is een kwestie van geduld, nauwkeurigheid en handigheid. Zelfs voor de meer ervaren instrumentenbouwer blijkt dit geen sinecure. Guy Buyse, leraar vioolbouw, begeleidt je tijdens deze workshop bij dit delicate werk.

Datum : dinsdag 16 en 17 februari 2017 van 10 tot 16 u. 
Max. aantal deelnemers: 10
Deelname: leden € 15, niet-leden € 20 / Activiteit nr. 1617/05

Maken van kleine gereedschappen o.l.v. Philppe Bruneel (WAARBORG 10 €) 
Een aantal gespecialiseerde handgereedschappen zijn mits een beetje handig- en nauwkeurigheid vrij makkelijk zelf te maken. Deze houten werktuigjes zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook nog eens een genot om mee te werken. Philippe Bruneel, ex-cursist en gedreven bouwer, begeleidt de deelnemers hierin op voortreffelijke  wijze.  Inschrijven kan per cursusdag. Een aantal (5 à 6) gereedschapjes worden aangeboden. Cursisten kiezen zelf welke ze maken. Wie twee dagen komt, kan er meer maken.  
Donderdag 19 en vrijdag 20 februari 2017 van 10 tot 16u. 
Max. aantal deelnemers: 12
Deelname per dag: leden € 15, niet-leden € 20 / Activiteit nr. 1617/06

Spuitlaktechnieken door Stef Torfs  (WAARBORG 10€)
Vooral voor steelstring gitaarbouw is het leren afwerken van het instrument met een hoogwaardige gespoten lak een belangrijk aspect. Stef Torfs, instructeur spuitlaktechnieken met 25 jaar staat van dienst, demonstreert de verschillende stappen en materialen die nodig zijn om tot een perfect resultaat te komen. Komen aan bod: afwerking van het hout, porïen vullen, stainen, lakken, polijsten,…
Let wel: deze workshop gaat door op verplaatsing: Bouwelven 19, 2280 Grobbendonk

Datum: zaterdagen 11en 18 maart 2017 van 9 tot 12u. 
Max. aantal deelnemers: 10
Deelname: leden € 7,5, niet-leden € 10  Activiteit nr. 1617/07

Afstellen van de viool o.l.v. Marc Seghers  (WAARBORG 10€)
In aanwezigheid van een professionele violist wordt er gezocht naar een optimale afstelling van de door de cursist gemonteerde viool. 
Onder begeleiding van Marc Seghers worden de speeltechnische aspecten, de klankkleur, de balans en het aanspreken van uw instrument aangepast door stapel, kam en snaren te manipuleren.
Datum: zaterdag 8 april 2017 van 10 tot 17 u. 
Max. aantal deelnemers: 10
Deelname: leden € 15, niet-leden € 20 / Activiteit nr. 1617/08

Werken met warme lijm o.l.v. Kristof Meeus 
In deze (demonstratie-) lezing neemt Kristof Meeus, medewerker van het Cmb en zelfstandig gitaarbouwer, ons mee in de wondere wereld van de warme lijmen. Deze lijmen, die we in de muziekinstrumentenbouw zeer vaak gebruiken, bieden tal van voordelen. Nochtans wordt er in de praktijk niet altijd bij stil gestaan of ze wel op correcte wijze behandeld worden. Immers: enkel en alleen indien ze correct gebruikt worden, werken ze optimaal. Deze lezing zet de puntjes nog eens op de i.
Datum: woensdag 17 mei 2017 van 10 tot 12 u.
Deelname: leden € 7,5, niet-leden € 10 / Activiteit nr. 1617/09

Jongens en Vioolwetenschap

Ook dit jaar wordt er weer volop ‘gewetenschapt’. Luc Den Dooven stort zich opnieuw samen met een groep enthousiastelingen in een diepgaand onderzoek rondom Chladni-figuren, afstellen en manipulatie van de klanken van de viool. De deelnemers brengen de experimenten zelf in de praktijk en halen eruit wat voor hen van belang kan zijn.  
Datum : zie kalender, telkens van 10 tot 17 u. 
Max. aantal deelnemers: 10 / 
Deelnamekosten: geen

Open Atelier
De open ateliers geven aan ex-cursisten de kans om de opgedane kennis in de opleiding verder uit te diepen onder gelijkgestemde zielen. Het is vooral de bedoeling van elkaar en met elkaar te leren. Hierbij kan worden gebruikgemaakt van de infrastructuur van het Cmb
Datum : zie kalender,  telkens van 10 tot 17 u. 
Max. aantal deelnemers: 10
Deelnamekosten: € 130

OPGELET: Waarborg gevraagd!
Vanaf schooljaar 2016-2017 vragen we een waarborg bij inschrijving voor een workshop.
De waarborg bedraagt 10 euro per workshop en is te betalen bij inschrijving in het magazijn (of, bij reservatie via mail, via overschrijving).
De workshops en lezingen blijven gratis voor cursisten. Cursisten die de workshop(s) hebben bijgewoond, kunnen de betaalde waarborg nadien terugvragen op het Cmb-secretariaat (bij Patricia).
Cursisten die, na inschrijving, door onvoorziene omstandigheden toch niet kunnen deelnemen aan de workshop, kunnen zich tot maximum drie weken vooraf uitschrijven en krijgen dan de waarborg terugbetaald. Bij annulering binnen de drie weken voor een activiteit, wordt de waarborg ingehouden, tenzij de cursist in kwestie een geldig attest van overmacht kan voorleggen.
Deze waarborg is ingevoerd omdat meer en meer cursisten zich wel inschrijven voor een workshop, maar uiteindelijk niet komen opdagen. Daardoor moeten we veel andere cursisten teleurstellen omdat zij zich niet meer kunnen inschrijven voor een, zogezegd, volzette activiteit.A R C H I E F  workshops en lezingen vorige seizoenen, te beginnen vanaf 2008,  klik hier


<< terug  / ^ top  ^

 

 

 


NL  FR  EN  DE  IT  ES
Laatst aangepast op: 08/07/2016 © Cmb Puurs - Belgium

 
 
Webdesign Dynamic Arts (Gent, Oost-Vlaanderen)