Increase font-size  Restore font-size  Decrease font-size  Print

Cmb Concertdag en LGRP nieuwsBeste,
in deze nieuwsbrief:
- Uitnodiging concertdag Zondag 19 juni.
- Nieuws over het Leonardo-project.het Cordefactum Festival voor viool, luit, gamba en klavier is nog maar net achter de rug, of hier is het Cmb alweer met de volgende activiteit: de einde(school)jaarsconcerten.

Concertdag
Op zondag 19 juni 2016 zijn er maar liefst drie concerten (om respectievelijk 10u30, 15u en 20u), met professionele muzikanten die spelen op instrumenten van Cmb-cursisten. Het programma en alle praktische details vind je hieronder.

Gouden Bootschaaf
Tijdens het ochtendlijke aperitiefconcert wordt de jaarlijkse Gouden Bootschaaf uitgereikt. Dat is een bekroning van het Cmb voor een talentvolle instrumentenbouwer. Dit jaar gaat de Gouden Bootschaaf naar Ferdinando Sabbatino, een cursist vioolbouw van Cmb-leraar Marc Seghers. Van Ferdinando zullen tijdens de concertdag een aantal instrumenten te bewonderen zijn.

Programma Cmb-concertdag, Zondag 19 juni 2016
10u30u:
  - Dominiek Riepe (klavier)
  - Françoise Derissen (viool)
  - Pieter Vandeveire (gamba)

15u:
  - Fernando Espi (klassieke gitaar)

20u :
  - David Piedfort en Tim Van Roy (steelstring gitaar)

Kaarten: 10 euro per concert (5 euro voor Cmb-leden)
Reserveren: info@cmbpuurs.be
Opgelet, nieuwe locatie: Kerk Liezele (deelgemeente Puurs), Liezele-dorp 37

M.m.v. CVO Rivierenland, cc De Kollebloem, provincie Antwerpen en de Vlaamse regering.

Hopelijk tot zondag 19 juni!


Leonardo-project nieuws


Leonardo-workshop

De workshop in Puurs, in het kader van ons Leonardo Guitar Research Project, is net achter de rug. We hadden een week lang studenten en leraars te gast uit onze partnerscholen in Finland (Ikata) en Engeland (Newark College). We stuurden hen onder meer naar enkele professionele gitaarbouwers (in Nederland en Brussel) en trakteerden hen op een lezing over duurzaam bosbeheer (inclusief een gegidst bezoek aan het Zoniënwoud, onder leiding van een expert van Inverde, het Forum voor Groenexpertise van de Vlaamse regering). Onze internationale gasten namen ook deel aan een luistertest met Leonardo-gitaren en aan een workshop politoeren. Daarnaast kregen ze van onze Italiaanse projetparner en gitaarbouwer Lorenzo Frignani een lezing over de historiek van gitaarhout. Er was gelukkig ook tijd voor wat cultuur, met bezoeken aan het Brusselse Muziekinstrumentenmuseum en de Mechelse beiaardschool, én met een onvergetelijk concert van Cmb-leraar Ralph Bonte en Cmb-cursist Joe Mullen.

Ontbijt met de burgemeester


Tijdens de workshopweek werden de workshopdeelnemers samen met een Cmb-delegatie ook ontvangen op het gemeentehuis van Puurs waar ze door de burgemeester werden getrakteerd op een ontbijt. Bijgaande foto getuigt daarvan. Over de ontvangst en vooral over ons Leonardo-project, verscheen trouwens een mooi artikel in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad (op donderdag 12 mei jl.).

Project Board Meeting

Aan het einde van de workshopweek werd ook een vergadering belegd van de Project Board, met een afvaardiging van elke projectpartner (Cmb en CVO uit Vlaanderen, Ikata uit Finland, Newark College uit Engeland en de gitaarbouwers Lorenzo Frignani, Rémi Petiteau, Thomas Holt en Chris Larkin). Die Project Board, die twee keer per jaar vergadert, wordt de vooruitgang van het project besproken en worden de activiteiten van de komende maanden besproken en uitgewerkt.
De volgende maanden zal de focus van het project liggen op de zogenaamde Intellectual Outputs. Dat zijn papers of andere publicaties met de resultaten van het project of van onderzoek waartoe we ons ten opzichte van de Europese Commissie in het kader van dat project hebben geëngageerd. Het ‘afleveren’ van de nieuwe lading Leonardogitaren (door alle deelnemende cursisten) moet gebeuren tegen eind December dit jaar. Vergelijkende tests met die gitaren worden in de drie deelnemende scholen uitgevoerd begin 2017. De resultaten ervan moeten beschikbaar zijn op ons Leonardo-event, ter afsluiting van het project, in April 2017.

Leonardo-event / Cordefactum 2017

De resultaten van het Leonardo Guitar Research Project zullen we bekendmaken tijdens het Leonardo-event dat plaatsvindt op vrijdag 14 april 2017 in en rond de muziekacademie van Lier (aansluitend op dat evenement vindt op dezelfde plaats, op zaterdag 15 en zondag 16 april 2017, het Cordefactum Gitaarfestival plaats). Het Leonardo-event zal naast lezingen en demonstraties ook een tentoonstelling en een concertavond bevatten. Noteer deze data alvast in vetjes in uw agenda!

Wat is dit !


Misschien heb je deze opstelling al opgemerkt op een van de werkbanken in het ateliergebouw. Het is een test, opgezet door leraar Jacky Walraet en Cmb-stafmedewerker Kristof Meeus, om de stabiliteit en sterkte van verschillende niet-tropische houtsoorten te testen, om ze te kunnen vergelijken met die van de meest gangbare tropische houtsoorten gebruikt in de gitaarbouw. Elke houtstaal staat voor een gitaarnek die onder een zekere spanning staat (ongeveer 37 kg, vergelijkbaar me de spanning op de nek van een klassieke gitaar). Metingen van de afwijkingen van het hout, als gevolg van de volgehouden spanning, worden systematisch bijgehouden, nog tot het voorjaar van 2017. Ze zouden ons informatie moeten bezorgen over de niet-tropische houtsooten die het meest geschikt zijn om te dienen als hout voor gitaarnekken.

Artikel in American Lutherie

Sommigen hebben ondertussen misschien het artikel ‘Tropical versus Non-Tropical Woods for Classical Guitars’ gelezen dat in American Lutherie is gepubliceerd begin dit jaar. Dat artikel heeft heel wat interesse opgewekt binnen de gitaargemeenschap wereldwijd, zo leert ons een gerichte zoektocht op het internet. Heel wat enthousiaste reacties, met vermelding van ons project, zijn ondertussen gepubliceerd op blogs, websites en online magazines, met positieve commentaren uit, onder meer, Australië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Lees het artikel op de LGRP-site.


Peter De Rop
peter.de.rop@cmbpuurs.be
Coördinator
Leonardo Guitar Research Project

 

 


U ontvangt dit bericht omdat u ingeschreven bent op onze nieuwsbrief lijst. Wenst U verder geen Cmb-nieuws meer te ontvangen, klik dan hier, en verstuur het automatisch aangemaakte bericht. Dank U.
[ Back ]

NL  FR  EN  DE  IT  ES
Laatst aangepast op: 19/05/2016 © Cmb Puurs - Belgium

 
 
Webdesign Dynamic Arts (Gent, Oost-Vlaanderen)