Workshops

Lezingen, Workshops  2019/2020

 

De workshops en lezingen zijn GRATIS voor onze leden die 285 euro lidgeld betaald hebben.

Omdat in het verleden nogal wat mensen zich inschreven zonder te komen opdagen, vragen we bij de inschrijving een waarbord van 10 euro. Deze waarborg wordt nadien integraal terugbetaald aan wie de workshop of lezing bijgewoond heeft.

Inschrijving vanaf 1 november 2019Draaien van stempinnen o.l.v. Dirk De Hertogh

Een handgemaakt instrument is pas écht af als ook de kleinste details met de hand werden vervaardigd. Om die reden wijdt Dirk De Hertogh, leraar luitbouw en specialist ter zake, ons in in de wereld van het ‘stempinnen draaien’. Van groot belang hierbij is het correct leren omgaan met draaibank en draai-gereedschap. 

Datum: vrijdag 13 december 2019 van 10 tot 17u. / Max. aantal deelnemers: 8
Deelname: anderen € 40 Gebruik van grondstoffen in de instrumentenbouw o.l.v. Els Beckers

In deze workshop laat Els Beckers, lerares reparatietechnieken, restauratrice en bouwster, ons kennismaken met de belangrijkste grondstoffen en materialen, die gebruikt worden in de instrumentenbouw en –restauratie. Denk aan oliën, pigmenten, solventen… Een workshop, gespreid over twee dagen, waarbij niet alleen de theorie, maar ook de praktijk aan bod komt.
Datum: donderdag 16 en 23 januari 2020 van 10 tot 16u. / Max. aantal deelnemers: 15
Deelname: anderen € 80 Politoeren o.l.v. Martina Gozzini en Jean Marquet

Om de edele kunst van het politoeren onder de knie te krijgen, zijn heel wat uren oefening nodig. Deze workshop is dan ook vooral praktijkgericht. Na een korte uiteenzetting over de techniek en de gebruikte grondstoffen, wordt meteen overgegaan tot de praktijk. In verschillende sessies worden de opeenvolgende stappen als gronderen, poriën vullen, politoeren en afklaren gedemonstreerd, waarna de deelnemers zelf aan de slag kunnen.
Datum: maandag 3, 10 en 17 februari 2020 van 18.30u tot 20. / Max. aantal deelnemers: 15
Deelname: anderen € 60 Strijkstokken beharen o.l.v. Guy Buyse
Strijkstokken beharen lijkt eenvoudig, tot je er zelf aan begint. Het is een kwestie van geduld, nauwkeurigheid en handigheid. Zelfs voor de meer ervaren instrumentenbouwer blijkt dit geen sinecure. Guy Buyse, leraar vioolbouw, begeleidt je tijdens deze workshop bij dit delicate werk.
Datum : maandag 24 en dinsdag 25 februari 2020 van 10 tot 16u. / Max. aantal deelnemers : 10 
Deelname: anderen € 80 Maken van kleine gereedschappen o.l.v. Philppe Bruneel

Een aantal gespecialiseerde handgereedschappen zijn mits een beetje handig- en nauwkeurigheid vrij makkelijk zelf te maken. Deze houten werktuigjes zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook nog eens een genot om mee te werken. Philippe Bruneel, ex-cursist en gedreven bouwer, begeleidt de deelnemers hierin op voortreffelijke wijze.                                                                                                                                                                                      Inschrijven kan per cursusdag. Een aantal (5 à 6-tal) gereedschapjes worden aangeboden. Cursisten kiezen zelf welke ze maken. Wie twee dagen komt, kan er meer maken.

Datum: donderdag 27 en vrijdag 28 februari 2020 van 10 tot 16u. / Max. aantal deelnemers: 12

Deelname per dag: anderen € 40

Inschrijving vanaf 1 februari 2020Opmeten en uittekenen van instrumenten o.l.v. Els Jageneau

De bouw van een instrument begint met een degelijk bouwplan. In deze lezing worden een aantal ‘tips and tricks’ uit de doeken gedaan om een bestaand instrument behoorlijk op te meten. Denk hierbij b.v. aan handige meettoestelletjes. Ook het correct uittekenen van het bouwplan wordt uitgelegd. 

Els Jageneau, tevens lerares aan het ILSA, heeft hierin jaren ervaring en is de perfecte persoon om ons hierin wegwijs te maken.

Datum: zaterdag 07 maart 2020 om 15u 
Deelname: anderen € 20 

 


Spuitlaktechnieken o.l.v. Stef Torfs

Vooral voor steelstringgitaarbouw is het leren afwerken van het instrument met een hoogwaardige gespoten lak een belangrijk aspect. Stef Torfs, instructeur spuitlaktechnieken met 25 jaar staat van dienst, demonstreert de verschillende stappen en materialen die nodig zijn om tot een perfect resultaat te komen. Komen aan bod: afwerking van het hout, poriën vullen, stainen, lakken, polijsten…
Datum: zaterdagen 14 en 21 maart 2020 van 9 tot 12u. / Max. aantal deelnemers: 10
Deelname: anderen € 40

Let op: deze workshop gaat door op verplaatsing : Bouwelven 19, 2280 GrobbendonkAfstellen van de viool o.l.v. Els Beckers
De afstelling van een instrument is van cruciaal belang in het bouwproces.
Onder begeleiding van Els Beckers, ervaren vioolbouwster, worden de speltechnische aspecten, de klankkleur, de balans en het aanspreken van uw instrument aangepast door stapel, kam en snaren te manipuleren.
Datum: donderdag 02 april 2020 van 10 tot 17u. / Max. aantal deelnemers: 10
Deelname: anderen € 40Zilveren staaffrets maken o.l.v. Simon Burgun

In deze workshop wordt ons door Simon Burgun, ex-cursist en professioneel bouwer, een introductie gegeven in het gebruik en het vervaardigen van zilveren staaffrets, zoals die ook in originele romantische gitaren te vinden zijn.
Datum: maandag 06 april 2020  van 14 tot 18u
Deelname: anderen € 20Metaaldraaien o.l.v. Simon Burgun

Bij muziekinstrumentenbouw wordt vooral aan houtbewerking gedacht. Nochtans is enige notie van metaalbewerking een grote meerwaarde voor een instrumentenmaker, denk maar aan het zelf vervaardigen van kleine gereedschappen of hulpstukken. Simon Burgun, ex-cursist en tevens professioneel bouwer, leert ons in deze cursus de beginselen van het metaaldraaien. Er wordt per cursist een werkstukje gemaakt alsook enkele beiteltjes om later zelf aan de slag te kunnen. Beperkt aantal deelnemers !

Datum: dinsdag 07 april 2020 van  9 tot 13u./ max. aantal deelnemers: 5

Deelname: anderen € 20

Andere activiteiten


‘Viooltafel’ o.l.v. Guy Buyse
Violen dienen om op te spelen. Daarom organiseert Guy Buyse, leraar vioolbouw, iedere maand een gezellig samenzijn voor iedereen die geïnteresseerd is om, samen met anderen, te musiceren op zijn/haar zelfgebouwde viool. Een informele, periodieke bijeenkomst dus voor vioolfanaten.
Datum: iedere laatste vrijdag van de maand om 16u.Jongens en Vioolwetenschap
Ook dit jaar wordt er weer volop ‘gewetenschapt’. Luc Den Dooven stort zich opnieuw samen met een groep enthousiastelingen in een diepgaand onderzoek rondom Chladni-figuren, afstellen en manipulatie van de klanken van de viool. De deelnemers brengen de experimenten zelf in de praktijk en halen eruit wat voor hen van belang kan zijn.
Datum: Max. aantal deelnemers: 10
Deelnamekosten: geen Open Atelier voor ex-cursisten
De open ateliers geven aan ex-cursisten de kans om de opgedane kennis in de opleiding verder uit te diepen onder gelijkgestemde zielen.  Het is vooral de bedoeling van elkaar en met elkaar te leren. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de infrastructuur van het Cmb. 
Datum:  19 september, 3 en 17 oktober, 7 en 21 november, 5 en 19 december 2019, 9 en 23 januari, 6 en 20 februari, 5 en 19 maart, 2 en 23 april, 7 en 28 mei, 11 en 25 juni 2020.

Deelnamekosten: € 130

Inschrijven :

info@cmbpuurs.be

+32 (0)3 889 49 33

of aan de balie van het Cmb

Copyright © Cmb Puurs 2019 - All Rights Reserved