Workshops

Lezingen, Workshops  2018/2019

 

De workshops en lezingen zijn GRATIS voor cursisten!

We vragen om een WAARBORG te betalen bij inschrijving. Deze wordt achteraf integraal terugbetaald aan wie de workshop of lezing heeft bijgewoond.

 

Politoeren o.l.v. Karel Dedain

Om de edele kunst van het politoeren onder de knie te krijgen, zijn heel wat uren oefening nodig. Deze workshop is dan ook vooral praktijkgericht. Na een korte uiteenzetting over de techniek en de gebruikte grondstoffen, wordt meteen overgegaan tot de praktijk. In verschillende sessies worden de opeenvolgende stappen als gronderen, poriën vullen, politoeren en afklaren gedemonstreerd, waarna de deelnemers zelf aan de slag kunnen.

Datum: maandagen 12, 19 en 26 november 2018 van 17 tot 18.30u. / Max. aantal deelnemers: 15

Deelname: leden € 20, niet-leden € 30

 

 

Gebruik van grondstoffen in de instrumentenbouw

In deze workshop laat Els Beckers, lerares reparatietechnieken, restauratrice en bouwster, ons kennismaken met de belangrijkste grondstoffen en materialen, die gebruikt worden in de instrumentenbouw en –restauratie. Denk aan olieën, pigmenten, solventen… Een workshop, gespreid over twee dagen, waarbij niet alleen de theorie, maar ook de praktijk aan bod komt.

Datum: donderdag 17 en 24 januari 2019 van 10 tot 16u. / Max. aantal deelnemers: 15

Deelname: leden € 15, niet-leden € 20

 

 

Akoestiek en fysica van muziekinstrumenten door Martin Michels

Hoe wordt geluid geproduceerd en hoe plant het zich voort in de ruimte? Wat is toonhoogte, waardoor ontstaat klankkleur en consonatie? Wat is een Helmholzresonator? Aan welke eigenschappen moet goed klankhout voldoen? In een vijftal lezingen worden basisbegrippen van de geluids- en trillingsleer zo aanschouwelijk mogelijk uiteengezet. De fysische wetmatigheden waaraan een instrument zou moeten voldoen worden verklaard.

Martin Michels is doctor in de Toegepaste Wetenschappen en zelf een gedreven instrumentenbouwer.

Datum: vrijdagen 25 januari, 1, 8, 15,22 februari 2019 van 10.00 tot 11.30u. / Max. aantal deelnemers : 25

Deelname: leden € 40, niet-leden € 50 

 

 

Lezing: Afstellen van gitaren door Kristof Meeus

In deze lezing wordt de afstelling van zowel steelstring als klassieke gitaren behandeld. Alle belangrijke parameters en aandachtspunten worden nog eens goed op een rijtje gezet; denk aan begrippen als inclinatie, actie, compensatie,…

Lezinggever is Kristof Meeus, leraar klassieke gitaar en gitaarbouwer.

Datum: donderdag 14 februari 2019 van 10 tot 12u

Deelname: leden € 7,5, niet-leden € 10 

 

 

Strijkstokken beharen o.l.v. Guy Buyse

Strijkstokken beharen lijkt eenvoudig, tot je er zelf aan begint. Het is een kwestie van geduld, nauwkeurigheid en handigheid. Zelfs voor de meer ervaren instrumentenbouwer blijkt dit geen sinecure. Guy Buyse, leraar vioolbouw, begeleidt je tijdens deze workshop bij dit delicate werk.

Datum : maandag 04 en dinsdag 05 maart 2019 van 10 tot 16u. / Max. aantal deelnemers : 10 

Deelname: leden € 15, niet-leden € 20

 

 

Maken van kleine gereedschappen o.l.v. Philppe Bruneel     

Een aantal gespecialiseerde handgereedschappen zijn mits een beetje handig- en nauwkeurigheid vrij makkelijk zelf te maken. Deze houten werktuigjes zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zijn ook nog eens een genot om mee te werken. Philippe Bruneel, ex-cursist en gedreven bouwer, begeleidt de deelnemers hierin op voortreffelijke wijze.

Inschrijven kan per cursusdag. Een aantal (5- à 6-tal) gereedschapjes worden aangeboden. Cursisten kiezen zelf welke ze maken. Wie twee dagen komt, kan er meer maken.                                             

Datum: donderdag 07 en vrijdag 08 maart 2019van 10 tot 16u. / Max. aantal deelnemers: 12             

Deelname per dag: leden € 15, niet-leden € 20

 

 

Draaien van stempinnen o.l.v. Dirk De Hertogh

Een handgemaakt instrument is pas écht af als ook de kleinste details met de hand werden vervaardigd. Om die reden wijdt Dirk De Hertogh, leraar luitbouw en specialist ter zake, ons in in de wereld van het ‘stempinnen draaien’. Van groot belang hierbij is het correct leren omgaan met draaibank en draai-gereedschap.

Datum: vrijdag 15 maart 2019 van 10 tot 17u. / Max. aantal deelnemers: 8

Deelname: leden € 15, niet-leden € 20

 

 

Spuitlaktechnieken door Stef Torfs

Vooral voor steelstringgitaarbouw is het leren afwerken van het instrument met een hoogwaardige gespoten lak een belangrijk aspect. Stef Torfs, instructeur spuitlaktechnieken met 25 jaar staat van dienst, demonstreert de verschillende stappen en materialen die nodig zijn om tot een perfect resultaat te komen. Komen aan bod: afwerking van het hout, porïen vullen, stainen, lakken, polijsten…

Let wel: deze workshop gaat door op verplaatsing: Bouwelven 19, 2280 Grobbendonk

Datum: zaterdagen 16 en 23 maart 2019 van 9 tot 12u. / Max. aantal deelnemers: 10

Deelname: leden € 7,5, niet-leden € 10 

 

 

Afstellen van de viool o.l.v. Els Beckers

De afstelling van een instrument is van cruciaal belang in het bouwproces.

Onder begeleiding van Els Beckers, ervaren vioolbouwster, worden de speeltechnische aspecten, de klankkleur, de balans en het aanspreken van uw instrument aangepast door stapel, kam en snaren te manipuleren.

Datum: donderdag 04 april 2019 van 10 tot 17u. / Max. aantal deelnemers: 10

Deelname: leden € 15, niet-leden € 20

 

 

Jongens en Vioolwetenschap

Ook dit jaar wordt er weer volop 'gewetenschapt'. Luc Den Dooven stort zich opnieuw samen met een groep enthousiastelingen in een diepgaand onderzoek rondom Chladni-figuren, afstellen en manipulatie van de klanken van de viool. De deelnemers brengen de experimenten zelf in praktijk en halen eruit wat voor hen van belang kan zijn.

Op dinsdag: 4 en 18 september, 2 en 16 oktober, 13 en 27 november, 11 december, 8 en 22 januari, 5 en 19 februari, 19 maart, 2 en 30 april, 14 en 28 mei, 11 juni.

Max. aantal deelnemers per dag: 10

zonder inschrijving

deelnamekosten: geen

 

 

Inschrijven :

info@cmbpuurs.be

telefonisch : +32(0)3 889 49 33

of aan de balie van het CMB

Copyright © Cmb Puurs 2018 - All Rights Reserved