Memling

Memling project

 

De musicerende engelen krijgen nieuwe instrumenten
Een organologische studie en bouw van de instrumenten afgebeeld door Hans Memling


Op vraag van Wim Becu, artistiek leider van het ensemble Oltremontano, en het KMSKA werd begin 2017 in het Centrum voor muziekinstrumentenbouw te Puurs (CMB) een onderzoeksproject opgestart rond de snaarinstrumenten en het portatief orgel die we afgebeeld zien op het drieluik van Hans Memling : Christus en de Musicerende en Zingende Engelen. Leraars en cursisten van CMB nemen de taak op zich om meerdere replica's te bouwen die gebruikt kunnen worden tijdens concerten en voor tentoonstellingsdoeleinden.

Het betreft volgende instrumenten:
psalterium, tromba marina, luit, portatif orgel, harp, vedel.

De doelstellingen van dit project:

• De te bouwen instrumenten zijn niet enkel replica's die visueel de afbeeldingen op het drieluik benaderen, maar klinken ook goed en zijn perfect bespeelbaar Memling schildert zeer gedetailleerd. Op het eerste gezicht zijn de afgebeelde instrumenten een getrouwe weergave van bestaande instrumenten. Bij door gedreven analyse wordt hier een daar een spanningsveld blootgelegd tussen wat we op het schilderij zien en de reële vereisten voor het functioneren van de instrumenten.

• Historisch geïnformeerd handelen : de afgebeelde instrumenten kennen we enkel vanuit de iconografie, er zijn geen oorspronkelijke instrumenten bewaard gebleven. De betrokken instrumentenbouwers nemen kennis van de beschikbare iconografie en literatuur over de na te bouwen instrumenten.

• We bouwen verschillende replica’s van ieder instrument om te kunnen experimenteren met houtsoorten en diktes van bovenbladen, bebalkingssystemen, besnaringen, lakken,…

MEMLING

Met de steun van :