Ateliers

De Ateliers

 

De opleiding wordt gegeven in verschillende ateliers waar per instrument verschillende niveaus gemengd zitten.

 

Cursisten worden individueel gevolgd.

 

Gitaarbouw /Steel-string, Elektrische, en Archtop gitaren

 

De opties in het atelier steel-string gitaar zijn zeer uitgebreid: akoestische flattop- en archtop jazz- gitaren, solid-bodygitaren en bassen, resonatorgitaren, mandolines, akoestische basgitaren, elektrische contrabassen...replica watches de mogelijkheden zijn haast onbeperk.

 

In  de start- of basismodule bouwen we als vingeroefening een kleine rugzakgitaar. Nadien verkennen we verder het terrein via de studie en het nabouwen van traditionele modellen zoals Martin #1, Telecaster, Les Paul … De aandacht zal daarbij eerst uitgaan naar het bouwen van goed functionerende en optimaal bespeelbare instrumenten, later komen ook ornamentering en verfijnde afwerkingstechnieken aan bod.  Gevorderde cursisten krijgen in de loop van de opleiding steeds meer keuzemogelijkheden en zullen zich uiteindelijk kunnen wagen aan de realisatie van eigen ontwerpen.

 

LERAARS  steel-string gitaarbouw :  Mich Van Sever / Toon Dockx / Ralph Bonte

 

 

Gitaarbouw /Klassieke gitaar

 

In het atelier voor klassieke gitaar werken  we volgens de Spaanse gitaarbouwtraditie. De typische bebalkingspatronen en montagetechnieken, het gebruik van huidenlijm en beenderlijm, het samenstellen van rozetten en het afwerken met schellakpolitoer zijn immers nog steeds de standaard in de klassieke gitaarbouw. Na de module basistechnieken starten we met een Torresmodel. Daarbij gaat onze aandacht op de eerste plaats naar de constructiemethoden. In de volgende modules leggen we ons verder toe op esthetische afwerking en kunnen ook flamencogitaren, 19de-eeuwse romantische gitaren en moderne gitaarconstructies aan bod komen. 

 

LERAARS klassieke gitaarbouw :  Walter Verreydt  /  Karel Dedain / Kristof Meeus

 

 

Luitbouw

 

Ook de luitbouwers maken kennis met de basistechnieken tijdens het bouwen van de rugzakgitaar. Daarna staat een

 

7-korige renaissanceluit op het programma waarbij ondermeer de opbouw van de schelp op de bouwmal en het snijden van de rozet bijzondere aandacht krijgt. Later kunnen andere luittypes gebouwd worden: barokluit, chittarone, de Arabische Ud. We leren daarbij geavanceerde technieken zoals het fineren van de hals, inlegwerk van been in de toets, inlegwerk tussen de duigen.

 

LERAAR luitbouw :  Dirk De Hertogh

 

Vioolbouw

 

In het vioolatelier start de cursist met de bouw van een trapviool, een instrument met vereenvoudigde klankkast en hals. Daarna bouwen we een viool naar een origineel van A. Stradivarius. In de volgende modules kan een keuze gemaakt worden uit viool, altviool, cello of contrabas. Traditionele houtbewerkingstechnieken staan voorop in de opleiding: vurenhout, esdoorn en ebbenhout worden met schaaf, beitel en schraapstaal bewerkt en verlijmd met warme lijm. Het vormen van boven- en rugbladen, het snijden van F-gaten en krul en het buigen van hout zijn slechts enkele van de boeiende technieken die een perfecte beheersing van gereedschap en materiaal vereisen. 

 

LERAARS vioolbouw :  Guy Buyse / Tom Van Moerbeke

 

Gambabouw

 

Wie kiest voor viola da gamba zal eerst de basistechnieken leren tijdens het bouwen van de hommel, een eenvoudig volksmuziekinstrument. Daarna starten we met de bouw van een discantgamba naar een model van P. Rombouts (Amsterdam 1708). Later kunnen grotere en complexe instrumenten gebouwd worden waarbij we putten uit de rijke traditie van gambabouwers uit eigen en de ons omringende landen.  Ook andere met de gamba verwante instrumenten staan op het repertoire : bariton, viola d’amore, lyra viol, violone. Specifieke technieken die in de gambaopleiding aan bod komen zijn het sculpteren van een kopje of een doorstoken krul, fineren van de toets, maken en afregelen van de kam, vormgeven van de welving van het bovenblad door uitsteken of buigen, verfijnde inleg- en decoratietechnieken, gebruik van olielak, het draaien van stempinnen.

 

LERAAR gambabouw :  Mich De Bruyn

 

Bouw van Historische klavieren

 

In de afdeling historische klavierinstrumenten worden eerst specifieke technieken aangeleerd via de bouw van een ‘eenvoudig’ klavier zoals spinet, virginaal of clavichord. Bronnenonderzoek, museumbezoek, lezen van bouwplannen en de bespreking van bouwtechnische aspecten vormen de basis om te komen tot het bouwen van een volgend klavier, meestal een klavecimbel. Hier wordt een keuze gemaakt tussen de modellen uit de rijke West- Europese bouwcultuur. Het afregelen en intoneren komt ook aan bod, waarbij we veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van het muzikaal gehoor. 

 

LERAARS historische klavierbouw :  Peter Theys/ Stijn Dekoninck

 

 

 

Reparatietechnieken

 

Het CVO/Cmb start binnen de opleiding een bijkomende module 'REPARATIETECHNIEKEN' voor gevorderde en/of afgestudeerde (ex)cursisten. Deze module wordt elk jaar ingericht afwisselend voor Tokkelinstrumenten en voor Strijkinstrumenten.

 

In het schooljaar 2017/2018 is de afdeling Tokkelinstrumentenbouw aan de beurt, het jaar daarop (2018/2019) de Strijk, dan weer Tokkel, enz.

 

Leertrajecten

 

De cursus REPARATIETECHNIEKEN/TOKKEL is enkel toegankelijk nadat cursisten geslaagd zijn in minstens één volledig leertraject Tokkelinstrumentenbouw (hetzij het traject Klassiek, Steelstring, Archtop of Luit).

 

De cursus REPARATIETECHNIEKEN/STRIJK is enkel toegankelijk nadat cursisten geslaagd zijn in minstens één volledig leertraject Strijkinstrumentenbouw (hetzij het traject Viool, Gamba of Historische Strijkinstrumentenbouw).

 

Certificaat

 

Slagen in de cursus REPARATIETECHNIEKEN/TOKKEL geeft het eindcertificaat Tokkelinstrumentenbouwer/hersteller.

 

Slagen in de cursus REPARATIETECHNIEKEN/STRIJK geeft het eindcertificaat Strijkinstrumentenbouwer/hersteller.

 

Reparatietechnieken TOKKEL,

 

De module REPARATIETECHNIEKEN/TOKKEL bestaat uit 120 lestijden gespreid over 15 zaterdagen (8 lestijden per dag) lopende van zaterdag 16 september 2017 tot en met zaterdag 20 januari 2018. Een cursusdag begint om 10u en eindigt om 17u10.

 

De cursus zal gegeven worden door verschillende leerkrachten die elk gespecialiseerd zijn in hun vakgebied.

 

Een greep uit het aanbod: onderzoek en determinatie, herfretten, intonatie en afstelling, elektronica, lakretouches, constructiegebreken en lijmverbindingen, barsten herstellen, enz… Deze items zullen op een theoretische, een demonstratieve en een praktijkgerichte wijze benaderd worden.

 

Het cursusprogramma bevat 'technieken' van toepassing op heel het veld Tokkelinstrumenten: Klassieke gitaar, Steel-string gitaar, Elektrische gitaar en Luit.

 

 

 

Reparatietechnieken STRIJK ... in opbouw

 

 

 

 

 

Meer info,  mail naar: Leen Spaepen > cursisten@cmbpuurs.be

Copyright © Cmb Puurs 2019 - All Rights Reserved