Gouden bootschaaf

Gouden bootschaaf


Deze prijs werd in het leven geroepen om veelbelovend bouwtalent een duw in de rug te geven. Het Cmb koppelt zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijkt geeft van een exceptionele vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast moet de laureaat de doelstellingen van het Cmb, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdragen.
*Bootschaaf, ook wel vingerschaaf genoemd, is een zeer klein schaafje, typisch voor instrumentenbouw.


Gouden Bootschaaf 2019 voor Jean Marquet en Pol Klinkers

Voor het eerst in de geschiedenis van de Gouden Bootschaaf werd ze dit jaar uitgerijkt aan twee bouwers.

2019, 2018, 2017, 2016, 2015

Gouden Bootschaaf Laureaten

van 2009 tot 2014

klik hier

Jean Marquet

Al sinds kinds af aan ben ik thuis omringd geweest door instrumenten. Ik ben dan ook vrij vroeg begonnen met gitaar te spelen maar heb dit nooit heel serieus genomen.

Toen ik in 2014 voor het eerst een heel goede klassieke gitaar kocht is het tot mij doorgedrongen dat ik absoluut geen idee had hoe die in elkaar stak, hoe zo'n instrument gebouwd werd. Ik had dan ook nog nooit iets met mijn handen gemaakt. Hoe meer ik erover opzocht hoe meer vragen er oprezen. In enkele maanden ben ik helemaal in de ban van de gitaarbouw geraakt en heb ik al mijn nevenactiviteiten, waaronder mijn vaste job, opgegeven om deze nieuwe wereld te ontdekken. Zo ben ik met gitaarbouw lessen begonnen bij gitaarbouw Linotte onder begeleiding van Johannes Roeder. Dan heb ik een stage van 3 maanden gevolgd in Cluny (Frankrijk) bij Pascale Cranga waarna ik in februari 2016 in het Cmb ben begonnen bij Walter Verreydt en Karel Dedain.

Vandaag combineer ik een deeltijdse job als kok en ben ik luthier in bijberoep. Mijn hoop is dat ik mijn passie met zoveel mogelijk mensen ga kunnen blijven delen en steeds nieuwe even gepassioneerde mensen zal blijven ontmoeten. 

Het Cmb is een platform waar professionele luthiers in spe, hobiisten en enthousiasten samenkomen, leren en groeien en het belangrijkste dat ik daar heb geleerd is dat het delen van alle kennis je niet enkel zelf verder helpt, maar je helpt deel te worden van iets dat groter is dan jezelf. Ik zal mij hier dan ook altijd voor blijven inzetten.

Pol Klinkers

Na jaren gitaar spelen had ik op een gegeven moment het besluit genomen een gitaar zelf te bouwen op eigen ‘houtje’. Het resultaat was eerder ‘magertjes’.

In 2011 ontdekte ik het Cmb. Zou ik daar kunnen les volgen ?
En ja, in 2012 is het hier écht begonnen met de Backpacker, de Martin 1…

Zeven jaren later en een 18-tal instrumenten verder heb ik hier de mogelijkheid gekregen om zodanig veel kennis en ervaring op te doen om een correct gebouwd en goed bespeelbaar instrument te maken.

Dank aan iedereen die me de tijd, de kennis en de mogelijkheid hebben gegeven om instrumenten te mogen bouwen.

2019, 2018, 2017, 2016, 2015