2016

Gouden bootschaaf


Deze prijs werd in het leven geroepen om veelbelovend bouwtalent een duw in de rug te geven. Het Cmb koppelt zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijkt geeft van een exceptionele vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast moet de laureaat de doelstellingen van het Cmb, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdragen.
*Bootschaaf, ook wel vingerschaaf genoemd, is een zeer klein schaafje, typisch voor instrumentenbouw.


Gouden Bootschaaf 2016 voor Ferdinando Sabbatino

De Italiaanse vioolbouwer Ferdinando Sabbatino uit Onze-Lieve-Vrouw Waver ontvangt dit jaar de Gouden Bootschaaf*.
Ferdinando was gedurende zes jaar Cmb-cursist en bouwde in die periode 10 violen, 1trapviool, 2 altviolen, 2 cello's, 1 contrabas, 1 dansmeesterviooltje en 1 viola da spalla.
Naast deze meer dan behoorlijke productiviteit is ook de kwaliteit noemenswaardig; een voorbeeldige afwerking en ruim inzicht in de opbouw en afstelling van instrumenten. Ferdinando getuigt ook van een open geest en actief onderzoek naar oude en nieuwe instrumenten, naar bouwtechnieken en achtergronden. Zijn spontane bijdrage in het maken van hulpmiddelen voor de Cmb-ateliers en een grote bereidheid om zijn kennis en ervaringen te delen, kon worden gesmaakt.
Ferdinando Sabbatino is de eerste Italiaan die de Gouden Bootschaaf krijgt en tegelijk de eerste vioolbouwer die de onderscheiding in de wacht sleept.

Gouden Bootschaaf Laureaten

van 2009 tot 2014

klik hier