2015

Gouden bootschaaf


De 'Gouden bootschaaf prijs' werd in 2009 in het leven geroepen om veelbelovend bouwtalent een duwtje in de rug te geven. Het Cmb koppelt zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijkt geeft van een exceptionele vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast verwachten we dat de laureaten de doelstellingen van het Cmb - het verspreiden van kennis i.v.m. instrumentenbouw - mee ondersteunen en uitdragen.
PS: Bootschaaf, ook wel vingerschaaf genoemd, is een zeer klein schaafje, typisch voor instrumentenbouw.


Gouden Bootschaaf 2015 voor Bram Peters

Bram Peters uit Nederland krijgt dit jaar de Gouden Bootschaaf van het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (Cmb) uit Puurs.
Bram voldoet ruim aan al de gestelde voorwaarden als Gouden Bootschaaf Laureaat en dit omwille van :
zijn gedrevenheid, zijn talent om zelfstandig te werken, zijn nooit aflatende nieuwsgierigheid en leergierigheid naar het hoe en waarom (van alles), het openstaan voor alternatieve werkmethodes en oplossingen, zijn bereidheid om platgetreden paden in vraag te stellen en te verlaten, zijn doordachte manier van werken door zich vooraf op allerlei manieren te informeren (ideeën bespreken met verschillende mensen, informatie opzoeken in bib, internet, fora), dit grondig te laten bezinken en te overdenken, een beslissing te nemen en die eerst voor te stellen en te bespreken en dan tot de uitvoering ervan over te gaan, zijn voornemen om na de opleiding aan het Cmb een carrière uit te bouwen als zelfstandig muziekinstrumentenbouwer.

Bram bouwde tijdens zijn opleiding:
- een diskantgamba naar P. Rombouts 1708
- een basgamba model Cheron met een eigenzinnige ‘art deco’ inleg
- een lyra viol met een prachtig gesculpteerd drakenkopje
- een reusachtige violone in D, rug en zijkanten samengesteld uit verschillende strips notelaar.

Gouden Bootschaaf Laureaten

van 2009 tot 2014 (uit onze eerste website)

Klik op de beelden om te vergroten en te zoomen

nieuwe dia-reeks is in de maak