2017

Gouden bootschaaf


Deze prijs werd in het leven geroepen om veelbelovend bouwtalent een duw in de rug te geven. Het Cmb koppelt zijn kwaliteitsgarantie aan een bouwer die blijkt geeft van een exceptionele vaardigheid en bouwkwaliteit, van een sterke specialisatie en/of van een multidisciplinaire benadering. Daarnaast moet de laureaat de doelstellingen van het Cmb, het verspreiden van de kennis van de instrumentenbouw, mee uitdragen.
*Bootschaaf, ook wel vingerschaaf genoemd, is een zeer klein schaafje, typisch voor instrumentenbouw.


Gouden Bootschaaf 2017 voor Johan Sarens

Johan Sarens, al zes jaar cursist in het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw (Cmb) in Puurs, krijgt dit jaar de Gouden Bootschaaf. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Cmb-concertweekend op zaterdag 17 en zondag 18 juni in het gemeenschapshuis van Hingene (Bornem).


Johan Sarens (34 jaar) is zowel muzikant als instrumentenbouwer. Zijn vader is gitarist en zijn grootvader was luitbouwer. Zo groeide Johan op in een wereld van muziek, bouwen en construeren. Hij combineerde zijn studie gitaar (jazz en lichte muziek) aan het conservatorium van Brussel met een opleiding gitaarbouw aan het Cmb in Puurs. Omdat hij zowel gitarist als gitaarbouwer is, kan hij het instrument op verschillende vlakken leren kennen. Muzikaal laat hij zich beïnvloeden door diverse stijlen.
Johan bouwde verschillende gitaren, waaronder steelstringgitaren, elektrische gitaren en vandaag vooral klassieke en flamenogitaren, naast enkele meer experimentele instrumenten. Qua design wordt alles weloverwogen, maar het belangrijkste is voor deze jonge bouwer uiteindelijk de klank van het instrument. Johan bouwt zijn gitaren licht en responsief. Ze moeten expressief zijn en muzikanten inspireren.
Via het Cmb raakte de laureaat ook betrokken bij het Europese Leonardo Guitar Research Project van het Cmb, dat onderzoek doet naar het gebruik van niet-tropische houtsoorten in gitaarbouw.
Naast zijn eigen atelierwerk in Antwerpen (www.johansarens.be) geeft Johan gitaarles in de academies van Lier en Berchem.


De jury looft de veelzijdigheid van Johan Sarens wiens werk steeds beter en beter wordt. “Het werk van Johan toont een merkbare evolutie. De nog jonge bouwer heeft bovendien een brede kijk op het hele gamma van gitaren, van zogenaamde solid bodies tot flamencogitaren.”

Gouden Bootschaaf Laureaten

van 2009 tot 2014

klik hier